Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за Министерството на

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Закона за Министерството на
Коментари Харесай

Парламентът прие механизъм за определяне на заплатите за най-ниските длъжности в МВР

Парламентът прие дефинитивно на второ четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР). С тях се вкарва механизъм за установяване на заплатите за най-ниските заемани длъжности в Министерство на вътрешните работи, който влиза в действие от 1 януари 2025 г. 

Базата за установяване размера на главното месечно заплащане на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи за най-ниската служба е междинната работна заплата за страната за второто тримесечие на миналата година, съгласно данни на Националния статистически институт (НСИ), като месечното заплащане се усилва с коефициент по отношение на базата, както следва: за най-ниската изпълнителска служба - не по-малко от 1,2; а за най-ниската младша изпълнителска служба - не по-малко от 1,0, взеха решение депутатите.

С публицистично предложение от Младен Маринов (ГЕРБ-СДС), направено в пленарната зала, коефициентите бяха в допълнение увеличени. Първоначално се предвиждаше те да бъдат надлежно 1,0 и 0,8.   

Базата за установяване размера на главното месечно заплащане на работещите по трудово правно отношение в Министерство на вътрешните работи за най-ниската служба е междинната работна заплата за страната за второто тримесечие на миналата година, съгласно данни на Националния статистически институт, като месечното заплащане се усилва с коефициент по отношение на базата, както следва: за висше обучение - не по-малко от 0,8; а за приблизително обучение - не по-малко от 0,6. Предвижда се базата да се преизчислява годишно през първия месец на всяка година.  

В момента базата за установяване размера на главното месечно заплащане за най-ниската служба се утвърждава годишно със закона за държавния бюджет, като месечното заплащане се усилва със подобаващ коефициент по отношение на базата. Депутатите одобриха базата за установяване на стипендията на курсантите в Академията на Министерство на вътрешните работи да е в размер на 50 на 100 от месечното заплащане на стажантите, назначени на изпълнителска служба. Христо Терзийски (ГЕРБ-СДС) изясни, че курсантите в Академията на Министерство на вътрешните работи са към 650 на година и с този текст тяхната стипендия ще може да се актуализира съгласно повишаването на заплатите в Министерство на вътрешните работи.

Отменена беше опция в обитаеми места с население до 5000 души да се позволява реализиране на пожарогасителна и избавителна активност и в екипи от двама чиновници. Органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията ще работят в екипи от най-малко трима чиновници. 

По предложение на Йордан Цонев (ДПС) беше призната публицистична корекция всички текстове, които засягат заплати и хонорари, да влязат в действие от 1 януари 2025 година  

След гласуването ръководителят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) коментира, че са създали сложна крачка и благодари на депутатите от името на всички, при които ще се наредят да си вадят паспорти, номера на коли и на тези, на които ще звънят на телефон 112. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР